Majoritatea economistilor se asteapta ca 2013 sa fie cel putin la fel de greu ca anul trecut, cresterea economica urmand sa nu depaseasca 2% in cele mai optimiste scenarii.
Bineinteles, economia Romaniei va ramane dependenta de evolutia zonei euro, ceea ce inseamna ca cererea externa ar putea impiedica avansul PIB. Totusi, sunt si economisti care isi pun sperantele in revenirea consumului intern.
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, crede ca in 2013 motorul principal al cresterii va fi cererea interna, bazata pe consum si investitii. Prognoza Raiffeisen de crestere este de 2% din PIB.
De asemenea, Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, anticipeaza o modesta imbunatatire a comertului intern bazata pe consum, in timp ce economistii de la UniCredit Tiriac Bank vad un avans al consumului privat de 0,5% in acest an, dupa ce pentru 2012 au estimat o contractie de 0,2%.
Pe ce se bazeaza economistii? In primul rand, ei iau in calcul revenirea salariilor bugetarilor, ceea ce se transpune in mai mult venit disponibil si, conform ecuatiei lui Keynes, consumul total va creste.
Insa, consumul poate fi privit si ca un indicator care depinde si de anticipatii, iar acest lucru inseamna ca fiecare consumator va incepe sa cheltuieasca mai mult atunci cand se simte increzator in ceea ce priveste viitorul si economia. Aici, stabilitatea politica poate avea un rol important in deciziile luate de consumatori. De asemenea, ne putem baza si pe efectul antrenant pe care il are euforia consumerista: cand vezi ca vecinul a cumparat un televizor pentru ca a fost Black Friday si a dat cu 20% mai putin esti indemnat sa te gandesti mai putin la economii.
Surprinzator dar, dupa 4 ani de criza, romanii au mai gasit bani pe finalul anului trecut pentru concedii, pentru cumparaturi sanatoase de Sarbatori si nu in ultimul rand pentru o sarbatoare