Mai mulţi sindicate s-au aliat protestelor în favoarea exploatării aurului pe bază de cianuri care au început săptămâna trecută în Munţii Apuseni
“Probabil e nevoie de o nouă mineriadă pentru a putea relansa mineritul în Romănia. Poate că, abia atunci, Roşia Montană va fi ascultată”, ameninţă Raul Gomboş, liderul sindicatului Chemex, într-un comunicat preluat de presa din Alba. “Sindicatul este alături de minerii de la Roşia Montană şi îi vom susţine necondiţionat. (…) Vom lupta alături de ei”, afirmă acesta în respectiva declaraţie publică.
De altfel, mai multe sindicate din mineri au anunţat că se alătură protestelor în favoarea demarării proiectului de exploatare a aurului, aşa cum este propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), manifestări care au început săptămâna trecută cu blocarea într-o galerie subterană părăsită din comună a 33 de persoane. “Fraţii noştri au acum nevoie de noi, iar noi vrem să le fim alături în lupta lor pentru locuri de muncă. (…) E cea mai mare mină de aur din Europa, iar noi, sindicaliştii din Dâmboviţa, ca români suntem mândri că fraţii noştri sindicalişti vor munci acolo”, a proclamat, sâmbătă, şi Ion Oproiu, preşedintele filialei Dâmboviţa a Confederaţiei Meridian. Acesta a precizat că este la rândul său dispus să treacă de la vorbe de susţinere la acţiune. “Le promitem că vom fi alături de ei până la capăt. Ei nu au decât o singură şansă: mineritul. Acum ori niciodată”, a menţionat sindicalistul dâmboviţean.
Două comune buzoiene, pro exploatarea aurului
Declaraţii de susţinere au făcut şi foştii angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii, dar şi locuitorii din două comune buzoiene, Râmnicelul şi Ziduri.
Mai mult, la Roşia Montană au fost prezenţi, pentru a se alătura minerilor blocaţi în subteran, şi doi reprezentanţi ai minerilor din Valea Jiului. Unul dintre aceştia, Adrian Jurca, vicepreşedin