Pentru cei mai mulţi germani, România reprezintă corupţie, romi şi Dracula, spune directorul Institutului Diplomatic Cultural din Berlin, Mark Donfried, într-un interviu acordat ziarului PUTEREA. Acesta vorbeşte despre conflictul dintre România şi Ungaria, dar şi despre situaţia din Siria şi cine ar putea pune capăt acestui război.
Ne-aţi putea spune mai multe despre diplomaţia culturală? Care este importanţa diplomaţiei culturale, în zilele noastre, şi cum contribuie Institutul la dezvoltarea acesteia?
Mark Donfried: Diplomaţia culturală poate fi, în zilele noastre, un mod foarte eficient de a educa şi de a întreţine relaţii, nu doar între ţări, dar şi între oameni. Dar cel mai important lucru, pentru ca globalizarea să funcţioneze, este cooperarea. Iar dacă noi vom colabora pe probleme de schimbări climaterice, afaceri sau alte astfel de direcţii, trebuie să avem încredere unii în alţii. Iar cel mai bun mod de a construi această încredere este prin intermediul diplomaţiei culturale. O parte din activitatea noastră de la Institut este de a efectua cercetări şi să încercăm să aflăm ce a fost diplomaţia culturală şi ce este diplomaţia culturală. Din ceea ce am văzut, în trecut, diplomaţia culturală însemna să ne povestim trecutul, era vorba de a câştiga publicul. În timpul Războiului Rece, acest lucru a funcţionat, astăzi cred că este mai puţin eficient. Dacă România le spune tuturor că este minunată, iar SUA le spune, de asemenea, tuturor că SUA sunt minunate, acest lucru nu va construi încredere. Astfel, noi am argumenta acum diplomaţia culturală prin muzică, adică mai mult a asculta, decât a vorbi. În esenţă, cum putem crea platforme care să-i ajute, de exemplu, pe americani să înveţe mai multe despre cultura afgană sau despre cultura egipteană. Diplomaţia culturală este mai eficientă pentru a construi încredere.
Este diferit dacă ai o sit