Circa 3 milioane de elevi se întorc în bănci, luni, 16 septembrie. Fiecare şcoală are propriul program de deschiderea noului an de învăţământ. Cei mai emoţionaţi vor fi părinţii bobocilor din clasele poregătitoare şi clasa întâi. Click! vă spune ce noutăţi îi aşteaptă pe şcolari.
În toată ţara, sunt 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de circa 2.700.000 de elevi.
Anul şcolar 2013-2014 va avea 36 de săptămâni, adică 175 de zile lucrătoare.
Anul şcolar a fost împărţit aproximativ egal, iar vacanţele sunt scurte. În acest fel, se poate realiza un echilibru între timpul alocat studiului şi acela alocat asimilării învăţării şi perioadei de odihnă, argumentează Ministerul Educaţiei.
O altă noutate este acordarea unei zile în plus în vacanţa de Paşte. Copiii şi profesorii vor sta acasă marţi, 22 aprilie.
Elevii din clasele primare vor învăţa după programe noi şi au fost introduse discipline opţionale indeite: Educaţie civică, Educaţie financiară, Filosofia pentru copii. La aceste ore, şcolarii vor învăţa să comunice, să salute, să lucreze în echipă şi la ce folosesc banii. Remus Pricopie, ministrul educaţiei, spune că noile programe vor ajuta copiii să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă la şcoală.
Va fi introdusă o nouă metodă de predare: teatru în şcoli.
„Sper să conturăm ideea de teatru în şcoli, care îmbină o serie de elemente. Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la Limba română. Dacă nu a fost studiat el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi”, a argum