Aproximativ 3,2 milioane de elevi din toată ţara încep astăzi cursurile, anul şcolar 2013-2014 urmând a avea 36 de săptămâni împărţite în două semestre. De la cel mai mic până la cel mai mare, şcolarii vor avea parte şi în acest an de numeroase schimbări. Elevii vor trece prin mai multe etape de evaluare, modul de calcul al mediei de admitere la liceu va fi modificat, iar cei care dau bacalaureatul vor fi supravegheaţi şi audio, nu numai video. Toate aceste modificări au fost motivate de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, prin necesitatea unor măsuri adecvate care să arate nivelul exact de cunoştinţe al elevilor şi lipsurile ce trebuie remediate.
Elevii din clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a vor trebui să susţină evaluări naţionale în acest an şcolar, principalul argument adus de autorităţi fiind acela că elevii nu au nici o verificare temeinică a cunoştinţelor până în clasa a VIII-a. „Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 25 la sută dintre copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene. Mă rog, nu sunt uşoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare naţională, matematica şi româna, de la sfârşitul clasei a VIII-a", a declarat ministrul Educaţiei. Pricopie a mai menţionat că, în urma acestor evaluări, se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, clasă sau elev. Elevii nu sunt singurii care vor fi monitorizaţi mai atent. Ministrul Pricopie a mai cerut inspectoratelor şcolare să pună un accent mai mare pe inspecţiile la clasă şi pe verificarea profesorilor în procesul de predare-învăţare.
Media de admitere în învăţământul liceal
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din anul şcolar 2013-2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar