Şapte primării nu au efectuat, până de curând, niciodată înregistrări în REVISAL, iar celelalte au făcut-o cu multe erori, inspectorii ITM pornind din aceste motive o campanie de instruire a responsabililor cu resursa umană din instituţii.
DIFICULTĂŢI Programul de evidenţă informatizată nu e pentru necunoscători
Obligaţia de a înregistra în Registrul de Evidenţă Electronică a Salariaţilor (REVISAL) orice nou raport de muncă, modificare de contract, încetare de activitate etc., deşi există legal de mai bine de doi ani, nici astăzi nu se duce la îndeplinire „ca la carte”. Deşi ar fi de aşteptat ca în sectorul bugetar să se înregistreze cele mai puţine erori, în realitate şcolile şi primăriile au mari probleme la înregistrarea în REVISAL, spun reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Până de curând, deşi înregistrarea în REVISAL e obligatorie din 2011, şapte primării n-au făcut niciodată astfel de operaţiuni, iar trei dintre acestea au început să opereze de scurt timp. Din acest motiv s-a iniţiat o nouă serie de întâlniri între inspectorii ITM şi funcţionarii din primării care gestionează resursele umane.
„Vrem să le venim în ajutor, în niciun caz nu am mers pe amenzi. Sunt acţiuni de îndrumare, acţiuni în care îi invităm, cum am mai făcut-o, de altfel, să ne contacteze atunci când întâmpină dificultăţi în activitatea de înregistrare în REVISAL şi în tot ce ţine de relaţii de muncă sau sănătate şi securitate în muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM, Daniel Ghiţă.
Primele două întâlniri au avut loc miercuri, 11 septembrie, la Caracal şi Corabia. La Caracal au participat reprezentanţii a 16 primării din zonă, iar la Corabia, alţi 19 funcţionari din primăriile din zona de sud. Săptămâna viitoare seria de întâlniri va continua la Drăgăneşti (pentru primăriile din estul judeţului) şi Scorniceşti (pentru zona d