Discuțiile despre externalizarea celor două cariere, Husnicioara și Berbești, de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în linie dreaptă. S-a stabilit formarea unei comisii din care face parte din fostul deputat Cosmin Popescu, pentru realizarea documentației privind divizarea și înființarea a două noi societăți comerciale. Una formată din Cariera Husnicioara și Termocentrala Halânga și alta alcătuită din Cariera Berbești și CET Govora. “Aceste divizări ar avea efectele unor concedieri”, a concluzionat directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.
Practic, Berbești dă cărbunele la CET Govora, iar Husnicioara la Termocentrala Halânga de la RAAN. În timp de CE Oltenia plătește salariații celor două cariere, cei doi beneficiari CET Govora și Halânga nu plătesc cărbunele cumpărat, ajungându-se la datorii de circa 200 de milioane de lei. “Domnilor primari, dacă vă trebuie Husnicioara și Berbești și cărbunele de acolo vă faceți o firmă și o manageriați, să vedeți ce înseamnă minerit, nu luați cărbune gratis ani de zile, iar Oltenia să subvenționeze activitatea dvs.”, le-a transmis Laurențiu Ciurel la Gorj TV.
Directorul CE Oltenia nu crede că va recupera vreodată banii de la datornici. Termocentralele din Oradea și Drobeta Turnu Severin sunt în insolvență. “Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Sunt penalități pe care eu le trec la venituri și plătesc impozit pe profit bani reali. Plătesc impozit pe un venit pe care nu-l vom încasa niciodată”, a explicat Ciurel.
Concedieri, voturi și jocuri politice
Această externalizare înseamnă și reducerea cu peste două mii de persoane a numărului de salariați de la CE Oltenia. „Ar avea același efect cu a concedia 2000 de oameni. Ei, practic, nu produc nimic. Noi plătim totul, iar de acolo vine doar linie la sfârșitul lunii și se adaugă pe hârtie o penalitate la care vom plăti impozit”, a mai spus Ciurel. Exte