Suit brusc pe cai ceva mai mari în contextul animozităţii din USL, PDL a început să colaboreze cu Guvernul, reuşind chiar să-şi impună punctele de vedere în privinţa unor chestiuni pe care premierul Victor Ponta a dorit să le discute cu delegaţia condusă de Vasile Blaga.
Acesta din urmă a declarat că Ponta a acceptat, de exemplu, propunerea PDL ca taxele şi impozitele agricole care vor fi colectate de primari să rămână la 1 ianuarie 2014 la administraţiile publice locale. Ulterior, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat că parlamentarii PDL vor depune, luni, o iniţiativă legislativă prin care impozitele agricole se constituie venituri la bugetul local.
Că întâlniri de acest fel rămân însă un balet electoral pur o dovedeşte faptul că, la fel ca orice partid de opoziţie, PDL nu-şi pune problema impactului bugetar al celor mai importante dintre propunerile sale - scăderea cotei unice la 12%, reducerea CAS cu 5% la angajator, creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Pentru perioada următoare, cel puţin, intenţia PDL este de a-şi consolida poziţia de principal partid de opoziţie în faţa micilor formaţiuni de dreapta care aspiră să-i ia locul la şefia dreptei şi să dea candidatul acesteia la preşedinţie (Mişcarea Populară, Forţa Civică). După şedinţa BPN al PDL din această săptămână, Vasile Blaga a anunţat că PDL îşi va desemna candidatul la funcţia de preşedinte al României până în data de 1 decembrie, iar guvernul alternativă va fi prezentat în 20 septembrie.
În paralel, punerea sub urmărire penală a vicepreşedintelui Ioan Oltean de către DNA ar putea relansa, tot în perspectiva alegerilor, şi mult dorita purificare morală a partidului. De altfel, europarlamentarul PDL Monica Macovei a şi cerut imediat demisia lui Oltean din funcţia de vicepr