Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cu o sumă fixă cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri, se va aplica de la 1 ianuarie 2014. Proiectul de de lege va fi aprobat de Guvern în această săptămână, iar apoi va trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.
Cine plăteşte
Pentru a intra în categoria plătitorilor de impozit forfetar, companiile trebuie să fi realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, să deţină active totale care nu depăşesc 43 milioane euro (echivalent în lei), conform ultimei situaţii financiare aprobate, să aibă o pondere de peste 70% a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN vizate, în total venituri, şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250. De asemenea, companiile nu trebuie să se afle în dizolvare.
Potrivit proiectului de lege, publicat deja pe site-ul Ministerului Finanţelor (vezi aici), sunt obligate la plata impozitului forfetar, acele persoane juridice care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală, una din următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
4520 - Întreţinerea şi repararea autovehiculelor
5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată
5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
5590 - Alte servicii de cazare
5610 - Restaurante
5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente
5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
Impozitul forfetar se va declara şi se va plăti trimestrial, în sumă de o pătrime din impozitul forfetar anual, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare tr