* Investitorii aşteaptă o reducere uşoară a stimulentelor Fed
Dolarul a consemnat, în intervalul 9-13 septembrie, pe pieţele externe, primul declin din ultimele cinci săptămâni, faţă de euro, în condiţiile în care publicarea unor date sub aşteptări privind economia SUA a determinat investitorii să-şi reducă pariurile pe o reducere agresivă a stimulentelor monetare de către Federal Reserve în reuniunea de săptămâna aceasta.
Conform datelor anunţate vineri de Departamentul Comerţului de la Washington, vânzările retail din SUA au crescut cu 0,2% în august, după un avans de 0,4% în iulie. Ritmul de creştere din septembrie este cel mai redus din ultimele patru luni şi este mult mai mic decât cel anticipat de analişti: 0,5%.
În plus, guvernul american a anunţat, pentru luna august, o majorare cu 169.000 a numărului de posturi din economia SUA, după un plus de 104.000 în luna anterioară. Nivelul este inferior estimărilor analiştilor, care preconizau creşterea cu 175.000 a numărului locurilor de muncă din economia americană, în august.
Dolarul a avut un curs de 1,3294 unităţi/euro la finele zilei de vineri, aproape neschimbat faţă de cel din ziua precedentă, însă pe parcursul sesiunii de tranzacţionare a pierdut până la 0,2%. Pe întreaga săptămână trecută, dolarul s-a depreciat cu 0,7% raportat la moneda unică europeană.
Indicele Bloomberg U.S. Dollar, care măsoară evoluţia unui coş alcătuit din zece valute majore faţă de dolar, a scăzut cu 0,7% săptămâna trecută, pe piaţa din New York, la 1.023,95 puncte. Declinul este cel mai important din 9 august până în prezent.
De menţionat că încrederea consumatorilor din SUA a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni în septembrie, americanii fiind îngrijoraţi că o eventuală majorare a dobânzilor va afecta piaţa imobiliară şi creşterea economică per ansamblu, conform unui studiu