Mortalitatea infantila la nivel mondial a scazut aproape la jumatate din 1990, chiar daca 18.000 de copii sub 5 ani mor inca in fiecare zi, potrivit unui raport ONU, relateaza AFP. Intre 1990 si 2012, numarul deceselor infantile a scazut in lume de la 12,6 milioane la 6,6 milioane, o reducere cu 47,8%, potrivit studiului realizat in colaborare cu UNICEF, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Banca Mondiala.
Potrivit documentului, aceasta tendinta arata 'progrese substantiale' catre o reducere cu doua treimi a mortalitatii infantile pana in 2015, unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) stabilite de comunitatea internationala in 2000.
Aceasta tendinta nu este insa 'suficienta' pentru a atinge acest prag 'la timp', in principal din cauza mentinerii acestui flagel in Africa subsahariana si in Oceania, au estimat cele patru institutii internationale.
In total, 6,6 milioane de copii au murit in 2012 inainte de a implini varsta de cinci ani, in principal din cauza bolilor ce pot fi 'prevenite si tratate' , mentioneaza raportul.
Pneumonia reprezinta principala cauza a mortalitatii infantile (17% din cazuri), urmata de complicatii la nou-nascutii prematuri (15%), a celor asociate nasterii (10%) si diareei (9%). In general, 45% dintre decese inainte de varsta de 5 ani sunt atribuite subnutritiei, conform raportului.
Jumatate din decesele infantile la nivel mondial sunt concentrate in cinci tari (India, Republica Democrata Congo, Nigeria, Pakistan si China), doua dintre ele (India si Nigeria) reprezentand o treime din aceste decese .
Africa subsahariana ramane una dintre regiunile in care se inregistreaza cele mai putine progrese in reducerea mortalitatii neonatale (in prima luna de viata), subliniaza documentul. Mortalitatea infantila la nivel mondial a scazut aproape la jumatate