Noua lege pentru gestionarea câinilor fără stăpân nu va eradica, în următorul an, problema maidanezilor, sunt de părere specialiştii contactaţi de „Ziarul de Iaşi“. În ritmul actual de sterilizare şi eutanasiere şi după rata de înmulţire a maidanezilor, municipiul nu are şanse să scape aşa curând de patrupede. Specialiştii au declarat că problema câinilor va fi rezolvată abia după ce vor fi stopate afluenţa celor aduşi din localităţile învecinate în oraş şi înmulţirea necontrolată a patrupedelor din curţile oamenilor. Ar mai fi varianta cheltuirii unor sume considerabile pentru intensificarea activităţii de ecarisaj. „La nivelul oraşului Los Angeles, s-au cheltuit zeci de milioane de dolari, dar s-au strâns toţi câinii într-un an“, a spus Gheorghe Solcan, prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară.
Şefii de la Salubris, cei care sunt responsabili de gestionarea câinilor fără stăpân, vorbeau acum câţiva ani de un plan multianual pentru eradicarea problemei. Aceştia au luat în considerare rata de înmulţire, numărul animalor care se întorc în stradă şi alte câteva variabile şi au ajuns la concluzia că problema celor 7.000 de maidanezi, estimaţi la nivelul anului 2005, trebuia rezolvată până la sfârşitul anului 2012. Această prognoză nu a dat roade, în condiţiile în care anul trecut s-au capturat 7.775 de câini, iar de la începutul acestui an, încă 4.700 de patrupede.
Lipsa unui plan concret şi eficient, precum şi rata de înmulţire a câinilor determină ca activitatea gestionată de Salubris să bată pasul pe loc ani şi ani. Câinii se înmulţesc de două ori pe an şi fac câte 5 până la 8 căţei. Dintre aceştia, doar patru sunt consideraţi de specialişti a fi viabili, adică să supravieţuiască. Jumătate dintre căţeluşi sunt femele şi ar putea procrea cam la un an de viaţă. Salubris a prins anul trecut aproximativ 7.775 de câini, o cifră cu mult sub rata de