Perspectiva tot mai vehiculată ca preşedintele SUA Barack Obama să-l nominalizeze pe Lawrence Summers la preşedinţia Rezervei Federale şi astfel să facă din acesta cel mai puternic bancher din lume i-a pus pe jar pe politicienii americani, unii chiar din tabăra preşedintelui. Summers este criticat pentru legăturile apropiate pe care le are cu băncile de pe Wall Street, pentru eforturile de a dereglementa sistemul bancar, pentru rolul jucat în declanşarea crizei financare globale şi pentru comentarii făcute despre aptitudinile femeilor din lumea ştiinţifică.
Polemica legată de cine va prelua în ianuarie de la Ben Bernanke şefia băncii centrale americane, Rezerva Federală, a explodat după ce publicaţia japoneză Nikkei a indicat că Obama îl va nominaliza chiar în această săptămână pe economistul Lawrence Summers. Ziarul citează surse neidentificate, iar Casa Albă a negat informaţiile date de Nikkei.
Summers şi actualul vicepreşedinte al Fed Janet Yellen sunt consideraţi principalii candidaţi la şefia băncii centrale. Însă în ultimele zile trei senatori democraţi, adică din aceeaşi tabără politică cu Obama, au indicat că se vor opune numirii lui Summers, scrie The Wall Street Journal.
Unul dintre opozanţi este senatorul Jon Tester, care reprezintă statul Montana. El este, ca şi ceilalţi politicieni, membru al Comisiei Bancare din Congres. Rezistenţa complică perspectivele lui Summers deoarece fără voturile acestor democraţi economistul va avea nevoie de sprijinul republicanilor din Comisia Bancară pentru a ajunge la conducerea Fed. Democraţii de aici au o majoritate de trei locuri, iar Comisia este primul forum care votează asupra nominalizării preşedintelui băncii centrale. Opoziţia este neobişnuită în condiţiile în care nominalizarea nici nu a fost înaintată senatului.
Consensul în rândul analiştilor şi presei - nu fără semn