Complexul Energetic Oltenia spune că energia produsă din cărbuni ar fi mai ieftină faţă de cea produsă de Petrom şi Romgaz din gaze dacă cele două companii nu ar beneficia de un sprijin din partea statului român care le-a permis să folosească numai gaze din producţia proprie pentru generarea de electricitate.
Dincolo de concurenţa din partea celor doi producători de gaze naturale, deveniţi între timp şi producători de electricitate, CE Oltenia mai are „în coastă“ şi circa 900 de turbine eoliene.
„Este complet falsă ideea că în România este susţinută (de stat - n.red.) producţia pe bază de lignit. Gazele care sunt folosite ca şi combustibil suport sunt plătite «la coş» cu gaze din import, fiind de aproximativ 3 ori mai scumpe decât cele folosite de OMV Petrom şi Romgaz care pot folosi doar gaze din producţia internă. Dacă nu ar mai beneficia de prevederile HG 870/2012, şi energia produsă de OMV Petrom şi Romgaz ar fi mai scumpă decât cea produsă de CE Oltenia“, au precizat reprezentanţii companiei.
Pe 4 septembrie, la scurt timp după ce Petrom, cea mai mare companie din România, a pus în funcţiune la Brazi o centrală pe gaze de 860 MW în valoare de 530 de milioane de euro, în Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre de guvern prin care se stabileşte o excepţie. Astfel, producătorii de gaze pot folosi numai gazele interne pentru producţia proprie, de trei ori mai ieftine decât cele din import, în unităţile proprii de producere a energiei.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele