În şcolile din satele Poiana Humei şi Pietrosu, din comuna Oniceni, nu s-a prezentat niciun dascăl. Refuzul învăţătorilor pentru aceste posturi este legat de naveta foarte grea şi costisitoare, pentru care trebuie să scoată bani din buzunar.
Noul an debutează cu şcoli fără dascăli. Una dintre acestea este şcoala din satul Poiana Humei, unitate şcolară pentru ciclul primar. Explicaţia acestei situaţii ne-o prezintă directorul şcolii coordonatoare. “Nimeni nu s-a prezentat pentru postul de la Poiana Humei. Refuzul dascălilor de a lua un post în acest sat este oarecum justificat. Învăţătorul care ar trebui să lucreze în acest sat trebuie să parcurgă opt kilometri de la centrul comunei până în sat. Iarna nu se poate ajunge în Poiana Humei nici cu maşină de teren. În condiţiile în care pentru traseul Roman – Oniceni, de 35 de kilometri, învăţătorul trebuie să scoată lunar peste 200 de lei pentru a ajunge la şcoală, este de înţeles de ce postul nu a fost acceptat. Pe de altă parte, şi copiii din acest sat au nevoie de un învăţător”, a declarat profesorul Dan Vîntu, directorul Școlii Gimnaziale Oniceni.
Reprezentanţii Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ spun că situaţia s-ar putea rezolva săptămâna viitoare. “Procentul de ocupare a posturilor în judeţ este de 99%. Mai sunt încă situaţii care vor fi rezolvate în primele zile ale săptămânii viitoare, pentru că au existat dascăli care au refuzat postul primit”, a spus profesoara Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Neamţ.
Dacă niciun învăţător nu va ajunge în satul Poiana Humei, rezolvarea este tot pe plan local. Recomandarea ISJ Neamţ, dată directorilor unităţilor de învăţământ din mediul rural la ultima şedinţă, a fost aceea de a angaja localnici. “Putem să angajăm pe posturile libere persoane localnice, chiar dacă sunt necalificate, dar cum rămâne cu performanţa şcolară?”