Un faliment care a băgat America în criză, şi, o dată cu ea, întreaga planetă. Prăbuşirea gigantului Lehman Brothers a provocat un adevărat tsunami bancar, iar criza financiară declanşată în 2008 continuă şi azi, afectând întreaga comunitate internaţională.
“Criza financiară declanşată în 2008 a fost o 'furtună' cum se întâlneşte doar odată la 100 de ani, iar nimeni dintre cei implicaţi nu a mai văzut aşa ceva”, a declarat fostul şef al Trezoreriei SUA Hank Paulson, la cinci ani de la falimentul băncii Lehman Brothers.
Decizia lui Bush
La 15 septembrie 2008, preşedintele american de atunci, George W. Bush, a decis să nu salveze banca Lehman Brothers. O lovitură în lumea financiară, şi începutul unei crize fără precedent în istorie. Criza s-a extins rapid din SUA la nivel global şi a determinat cea mai puternică recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Era startul celei mai grave crize financiare şi economice după Marea Depresiune din anii 30, pornită şi ea, tot din America.
Miliarde de dolari pierderi
Astăzi, cele mai dezvoltate ţări ale lumii se zbat încă să iasă din dezastrul economic adus de recesiune. Cât despre pierderi, ele sunt de ordinul a mii de miliarde de dolari. În pofida măsurilor ample luate de Guverne şi Bănci Centrale din întreaga lume, investitorii nu şi-au recăpătat nici până acum încrederea în sistemul financiar. Criza bancară s-a transformat rapid într-una economică, mii de afaceri dând faliment, iar milioane de oameni pierzându-şi locurile de muncă. Din cauza crizei au căzut Guverne, iar electoratul din mai multe ţări şi-a îndreptat speranţele către populişti, extremişti şi naţionalişti, apreciază analiştii.
Politicienii români ignorau dezastrul
Nimenu nu bănuia la momentul respectiv că situaţia românilor se va schimba atât de dramatic în urma crizei financiare. Şi nu doar a ro