De-a lungul istoriei, barbatii au fost adesea asociati cu instinctele erotice brutale, cu un apetit sexual mai greu de infranat.
Considerata si astazi de unii ceva normal, hipersexualitatea masculina - satiriazisul sau echivalentul barbatesc al nimfomaniei - reprezinta, totusi, un comportament sexual deviant, ce se poate atenua prin psihoterapie sau, in functie de gravitatea situatiei, prin tratament psihiatric.
Cu toate ca un studiu publicat lunile trecute in Jurnalul american de Neurostiinta si Psihologie Socioafectiva, citat de Hypersexual Disorders, arata ca dependenta de sex nu declanseaza in creierul uman aceleasi mecanisme precum dependenta de alcool sau de droguri si desi nu a fost inclus de Asociatia americana de psihiatrie (APA) in categoria bolilor psihice, satiriazisul nu trebuie acceptat ca un comportament normal.
O dovada ca obsesia pentru sex nu este o inventie a zilelor noastre si nici un rezultat exclusiv al consumului de pornografie sta in originea mitologica a denumirii acestui comportament. "Satirii", numiti si "seleni" sunt personaje mitologice reprezentate prin trasaturi animaliere in partea inferioara a corpului.
Instinctele incontrolabile ale satirilor sunt personificate prin picioare paroase, copite de tap si cozi lungi. Adesea, desfranarea si spiritul malefic al satirilor este sugerat si prin lobii alungiti ai urechilor ori prin cornite scurte ce rasar din cap. Desigur, sa nu uitam nici de organele genitale care sunt aproape constant erecte.
Donjuan-ul fara scrupule, craiul care umbla din dormitor in dormitor
Am putea crede ca barbatii obsedati de sex au o partenera stabila care le satisface constant dorintele erotice intense. Ei bine, nu este tocmai asa. Dimpotriva, absenta unei relatii stabile este unul dintre principalele "simptome" ale satiriazisului si este generat d