Una dintre puţinele oaze de stabilitate din Europa este gata să-şi piardă liniştea în viitorul apropiat. Austria se pregăteşte pentru alegeri generale în 29 septembrie 2013, la doar o săptămână după cele din Germania.
Actualul guvern, numit în decembrie 2008, a lansat un program masiv de stimulare fiscală în 2009, care a dus la creşterea datoriei publice cu peste cinci puncte procentuale în acel an, până aproape de 70% din PIB (n.a. din 1993 datoria publică a Austriei s-a situat constant peste pragul de 60% din PIB prevăzut în Tratatul de la Maastricht).
La sfârşitul anului 2012, datoria publică a urcat până la 72,3% din PIB, iar în primul trimestru din 2013 s-a ajuns la 74,2%, fără perspective de scădere sub 72% până în 2018, conform prognozelor FMI.
Acesta este contextul în care Fondul Monetar Internaţional a publicat recent raportul asupra situaţiei economice a Austriei şi raportul privind stabilitatea financiară.
Deşi "Austria rămâne o zonă de relativă putere economică în peisajul european", "problemele sectorului financiar implică riscuri pentru stabilitatea fiscală", se arată în raportul FMI.
Instituţia financiară internaţională consideră că, din punct de vedere al reformelor structurale, s-au îndeplinit o mare parte din recomandările de anul trecut, dar mai există "posibilitatea unor economii bugetare majore în domenii cum sunt pensiile, sănătatea şi subvenţiile".
În acelaşi timp, FMI a remarcat şi "neluarea în considerare a costurilor de restructurare ale sistemului bancar în planificarea bugetară pe termen mediu".
Constatările Fondului par să indice că viitorul guvern trebuie să impună noi măsuri de austeritate populaţiei pentru a "economisi" fondurile necesare salvării unei părţi importante a sistemului bancar naţional, în condiţiile în care povara fiscală este deja foarte ridicată.
"Principala problemă a sec