Germania lucrează la un plan care va permite crearea unei uniuni bancare în zona euro fără modificarea actualelor legi europene, ceea ce ar înlătura unul dintre cele mai puternice obstacole din calea realizării celui mai ambiţios proiect al UE de la lansarea euro, scrie agenţia Thomson Reuters.
Până acum, guvernul de la Berlin condus de cancelarul Angela Merkel a insistat că pentru transferarea puterii de a desfiinţa sau ajuta băncile cu probleme de la nivel naţional la nivel european este nevoie de modificarea tratatului UE.
Zona euro are nevoie de o uniune bancară pentru a dezgheţa creditarea în regiune, a reface încrederea în sistemul bancar şi a stimula creşterea economică astfel încât ţările din sud afectate de criză să-şi poată plăti datoriile.
Uniunea bancară ar contribui, de asemenea, la prevenirea unei noi crize a datoriilor suverane. „Cancelaria pregăteşte o soluţie care va fi prezentată după alegeri. Oficialii germani lucrează cu oficiali din zona euro în această privinţă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri.
La Berlin, un oficial a indicat că guvernul lucrează la mai multe scenarii, iar discuţii serioase sunt aşteptate în noiembrie sau decembrie. Următorul guvern al Germaniei va fi ales pe 22 septembrie. Planul va depinde de cine iese câştigător în alegeri.
Preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem a anunţat că discuţiile la nivel internaţional privind crearea unei agenţii unice care să poată decide restructurarea sau desfiinţarea băncilor vor fi reluate după alegerile din Germania.
Doi oficiali din zona euro au declarat pentru Reuters că propunerea de compromis discutată în cancelaria lui Merkel prevede o agenţie paneuropeană de restructurare bancară înfiinţată pe baza articolului 114 al tratatului UE.
Această bază legală a fost caracterizată ca fiind suficientă de către juriştii Comisi