Toata lumea experimenteaza momente „aha!” in dus. Va spalati si la un moment dat o idee geniala legata de o problema ce va framanta de mult isi face aparitia. Dar, v-ati intrebat vreodata de ce apar aceste idei in dus, adica atunci cand ne asteptam mai putin?
Cercetarile indica faptul ca avem mai multe sanse de a avea o gandire creativa atunci cand facem lucruri plictisitoare precum pescuitul sau dusul. Din moment ce aceste rutine nu necesita multa gandire, noi intram cumva in modul pilot automat si astfel subconstientul este liber sa lucreze asupra a altceva. In acest timp, mintea rataceste si lasa creierul sa joace in liniste un joc fara retinere in care creaza asocieri libere.
Acest tip de visare cu ochii deschisi relaxeaza cortexul prefrontal (centrul de comanda al creierului pentru decizii, teluri si comportament). Insa, pe de alta parte, ea activeaza restul retelei din creier care functioneaza in modul implicit (DMN), eliberand caile care se conecteaza la diferite regiuni din creier. Cu un cortex relaxat si DMN activat, individul este capabil sa realizeze noi conexiuni creative pe care mintea constienta le-ar fi respins.
Tocmai de aceea, ideile pe care le avem in dus sunt foarte diferite de cele pe care le avem atunci cand lucram. Atunci cand ne gandim intens la posibilitatile de rezolvare ale unei probleme, retelele din creier care functioneaza in modul implicit sunt dezactivate, iar controlul prefrontal functioneaza la o capacitate mai mare. Desigur, aceasta abordare nu este deloc rea pentru ca ea mareste capacitatea de concentrare. Pe de alta parte, ea poate „sabota” latura noastra creativa, tocmai pentru ca atunci cand suntem foarte concentrati, creierul „cenzureaza” ideile neconventionale.
Indiferent cat de ciudat ar suna, creierul nu este cel mai activ atunci cand ne concentram asupra unui lucru, ci atunci cand lasam mintea s