Pe 16 septembrie începe Săptămâna Europeană a Mobilităţii, o campanie europeană în care sunt implicate 2.000 de oraşe europene. Prin intermediul campaniei, liderii europeni vor să sensibilizeze publicul larg cu privire la impactul pe care gazele nocive emanate de milioanele de autoturisme care circulă în fiecare zi pe străzile marilor oraşe îl au asupra calităţii aerului.
De asemenea, campania încurajează cetăţenii să aibă grijă de sănătatea şi de calitatea vieţii lor, schimbându-şi obiceiurile în materie de mobilitate.
„Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calităţii aerului şi a stării noastre de sănătate. Oraşelor le revine un rol important în ceea ce priveşte îmbunătăţirea opţiunilor de transport existente. Prin creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor şi prin oferirea unor alternative mai puţin poluante, oraşele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor”, a declarat Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu.
La rândul său, comisarul european pentru transport, Siim Kallas, a apreciat că „schimbându-ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu maşina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătăţim calitatea vieţii”.
Complicaţiile respiratorii şi cele cardiace, în top
La nivel european, factorii politici europeni revizuiesc politica privind calitatea aerului, urmând ca, ulterior în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii cetăţenilor europeni, conducând la complicaţii respiratorii şi cardiace, la decese premature şi la reducerea speranţei de viaţă.
De asemenea, traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului — în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie