Elevii români încep luni, 16 septembrie, un nou an şcolar care aduce noi testări obligatorii pentru cei din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu bazată pe o pondere de 75% a mediei obţinute la Evaluarea Naţională, precum şi materii opţionale noi. Şi în alte ţări ale Europei anul şcolar a început cu unele schimbări. Fie că e vorba de discipline noi sau de schimbarea orarului elevilor, controversele au fost puternice.
Gândul vă prezintă principalele modificări, calendarul anului şcolar şi cel al examenelor din sistemul de educaţie din România, dar şi din învăţământul din ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Ungaria.
În România, aproximativ 3,2 milioane de elevi încep de luni un nou an şcolar care aduce unele modificări anunţate deja de Ministerul Educaţiei. După cum a spus ministrul Educaţiei schimbările privesc mai mult examenele pe care elevii le vor susţine în anul şcolar 2013/2014, dar şi materiile opţionale pe care le vor urma la şcoală. O altă schimbare priveşte modul în care vor fi plătite abonamentele pentru elevii navetişti.
STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2013-2014. Anul şcolar are 36 de săptămâni de cursuri şi 176 de zile lucrătoare, distribuite în două semestre egale ca timp. Elevii merg la cursuri luni, 16 septembrie 2013.
În anul şcolar 2013-2014, elevii vor avea la fel ca şi până acum trei vacanţe, de iarnă, intersemestrială şi primăvară. În plus, elevii vor avea toate trei zile pascale libere, inclusiv 22 aprilie 2014.
VEZI AICI STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2013-2014 ŞI ZILELE LIBERE
CICLUL PRIMAR. Spre deosebire de ultimii doi ani, când numai un grup pilot susţinea evaluările pilot la clasele a II-a şi a IV-a, anul acesta toţi elevii de la ciclul primar vor susţine acest tip de examen.
Evaluările sunt prevăzute în legea educaţiei şi vor fi după model internaţional, cu teste la scris/citit şi matematică