Un grup de bucureşteni a reuşit un lucru de care autorităţile nu au fost în stare decenii la rând: să le aducă "lumină la bec" locuitorilor unui cătun de munte.
Panourile montate de voluntarii Asociației „Free Miorița” pot „duce” până la cinci becuri de voltaj mai mic
Munceau la instalații în stil corporatist: faceau pauză doar când era gata „task-ul”. Sătenii trebuia să-i roage de mai multe ori să se oprească din lucru și să se pună la masă
La început, în primele zile, vremea a început însă să-i cam încurce
Satul este unul dintre cele mai izolate din România. Împrăştiat pe mai multe culmi ale Munţilor Orăştiei, la peste 1000 de metri altitudine, locul arată şi acum la fel ca în urmă cu 100 de ani. Casele sunt, puţin spus, împrăştiate. "Vecinii" se află la 1,5-2 kilometri distanţă, iar dintr-un capăt la celălalt al satului sunt vreo 10 kilometri. Electrificarea de pe vremea comu niş tilor a avut Ursiciul tot timpul în coada listei.
Un ajutor nesperat
Iulian Angheluţă, liderul Asociaţiei "Free Mioriţa" a întocmit proiectul numit "Lumină pentru Ursici", prin care a dorit să cumpere măcar două- trei panouri solare, cu accesoriile de rigoare, până la finele anului. Când apucaseră să strângă bani pentru un panou a venit şi surpriza: Unicredit Ţiriac, una dintre băncile la care au cerut ajutor, nu numai că le-a oferit tot restul banilor necesari pentru "electrificarea solară" a celor 14 case, ci le-a furnizat şi vreo 25 de voluntari, angajaţi ai băncii care nici n-au stat pe gânduri când li s-a propus să dea o mână de ajutor.
"Costurile totale ale proiectului sunt de aproximativ 9.000 de euro. Aproape că nu mi-a venit să cred când am constatat că vom reuşi să montăm panouri solare la toate cele 14 gospodării care aveau nevoie de ele în acest an. Noi plănuiserăm să le punem în etape, în funcţie de cum reuşeam să s