La cinci ani de la prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare globale, există pericolul grav al amneziei colective legate de cauzele şi consecinţele turbulenţelor, ceea ce poate slăbi puterea reformelor şi face posibilă o nouă criză în cinci ani, consideră Michael Barr, profesor de drept la Universitatea Michigan. În acelaşi timp, Banca Reglementelor Internaţionale, cunoscută ca banca băncilor centrale, avertizează că formele extreme de exces al creditului au atins şi în unele cazuri chiar au depăşit nivelurile de dinaintea colapsului Lehman Brothers.
„Sectorul financiar face în continuare lobby pentru condiţii de afaceri mai permisive şi pentru blocarea reformelor din sistemul financiar şi dacă nu forţăm ne-am putea trezi în cinci ani întrebându-ne de ce ne confruntăm cu o nouă criză”, a spus profesorul Barr într-un articol publicat pe site-ul CNBC.
El a explicat că rădăcinile crizei declanşate în 2008 sunt adânci şi au crescut în anii de exces nerestricţionat de pe Wall Street, trecut cu vederea de Washington şi de capitalele financiare din întreaga lume.
Creşterea shadow banking-ului, a sectorului format din intermediarii financiari nonbancari care asigură servicii financiare similare băncilor comerciale tradiţionale, a permis sectorului financiar să se angajeze fără suficient capital într-o cursă a instrumentelor financiare riscante bazate pe datorii şi finanţare pe termen scurt a căror tranzacţionare era lipsită de transparenţă, continuă profesorul. Companiile mari au devenit mai interconectate şi mai dependente de finanţarea pe termen scurt din tranzacţiile de tip repo, de produse financiare derivate sau de la fondurile de investiţii. O parte semnificativă a riscului s-a mutat din partea reglementată a sistemului bancar în cea care permite cu uşurinţă profituri mai mari. Portiţele legislati