Deschiderea anului şcolar a venit cu emoţii şi optimism, atât pentru elevii şi dascălii din instituţiile de renume, cât şi în cele cu rezultate nu foarte bune. Noul an şcolar aduce schimbări pentru sistemul de învăţământ românesc.
În curtea Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cel mai bun liceu din ţară după media de admitere, este zarvă mare.
„Sf. Sava“ este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase licee, unde elevii intră cu cele mai mari medii. Andreea Tudor, spre exemplu, a intrat anul acesta cu 9,94 şi spune că are ceva emoţii. „Cred că o să fie dificil, dar acesta a fost şi scopul de la bun început“, spune ea.
În cealaltă parte a Capitalei, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde în vară a fost un răsunător scandal de fraudă la Bac, care a dus la demiterea conducerii instituţiei şi a întregii comisii de examen, dar şi la audierea a sute de candidaţi, elevii nu au aşa mari emoţii şi susţin că nu îi afectează imaginea pe care o are acum liceul.
„Nu cred că voi fi stigmatizat când voi absolvi acest liceu, mai ales că îl termin la un an după scandal, dar într-adevăr este o lovitură de imagine pentru cei care au dat Bac-ul anul acesta. Pe mine personal nu mă afectează, treaba mea e să învăţ“, spune Alexandru Niţă, care a trecut în clasa a XII-a la profilul Ştiinţele Naturii.
Emoţii pentru „miniboboci“
O altă instituţie de top, Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu“ s-a bucurat chiar şi de prezenţa liderilor din educaţie la festivitate de deschidere, inclusiv a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. În curte, elevii cei mici sunt entuziasmaţi, chiar şi bobocii care intră la clasa pregătitoare par să fie împăcaţi cu gândul că de acum vor avea un program strict.
Luca Radu nu a împlinit încă şase ani, dar mama lui, Nicoleta, consideră că este pregătit să intre la şcoală. „Clasa pregătitoare este un fel