* Aurelian Dochia: "Asistăm la o reechilibrare a raportului dintre credite şi depozite"
Expunerea băncilor străine pe economia ţării noastre a scăzut cu peste 3,3 miliarde dolari în primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI). Ritmul reducerii a crescut, în trimestrul precedent expunerea coborând cu trei miliarde dolari faţă de trimestrul anterior.
Datele se referă la activele finanţate extern din economie, inclusiv împrumuturi ale băncilor străine către companii, bănci şi instituţii de stat, obligaţiuni şi finanţarea subsidiarelor locale ale instituţiilor financiare străine.
Astfel, finanţarea externă către ţara noastră a coborât de la 49,8 miliarde dolari la sfârşitul anului trecut la 46,44 miliarde dolari la finele lunii martie. Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimţit în principal în zona băncilor, având în vedere că activele finanţate extern din sectorul nebancar au scăzut cu numai 500 milioane de dolari, de la 19,7 miliarde dolari la 19,2 miliarde dolari.
Procesul de reducere a expunerii băncilor străine faţă de ţara noastră era aşteptat de la debutul crizei, nereprezentând o surpriză, ne-a declarat analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa a explicat: "Încă de când a început criza financiară, au existat temeri că vor avea loc ieşiri de capital din România, care vor afecta stabilitatea financiară. Reducerea finanţării băncilor din ţara noastră reprezintă doar o componentă a diminuării acestor fluxuri. Remiterile de la românii din străinătate şi investiţiile străine directe au scăzut, la rândul lor, şi nu fost compensate de fondurile europene, ci doar prin împrumuturi guvernamentale".
Aurelian Dochia se aşteaptă ca reducerea expunerilor instituţiilor de cr