Super zgomotul ultimelor evenimente politice a ingropat in tacere si, pana la urma, in ignoranta o decizie majora luata de PNL, apoi de USL si, in final, de premierul Victor Ponta. Angajamentul de a se pune capat excesului de ordonante de urgenta. Ceea ce inseamna ca, dupa multi ani, Parlamentul isi reintra in drepturi si legifereaza cu adevarat. Acest lucru presupune insa un mare efort. Va trece Parlamentul acest examen?
Parlamentarii insisi, si ma numar printre primii, s-au pus in situatia de a trece o proba de foc. Sub guvernarea Nastase a fost necesar ca Romania sa adopte, intr-o cadenta impresionanta, nenumarate acte normative fara de care nu puteam incheia capitole de negociere cu Uniunea Europeana. Trebuie sa fim cinstiti si sa privim adevarul in fata. Dupa incheierea acestei perioade necesare si importante in viata Romaniei, exceptia a devenit regula. Guvernatii au descoperit cat de comod este sa ii lasi pe birocratii din ministere sa scrie ordonante care sa capete imediat putere de lege prin adoptarea lor aproape fara nicio dezbatere in Guvern, urmand ca, in final, Parlamentul, pus la remorca Executivului, sa le aprobe in foc automat. Simplu ca bonjour. Numai ca aceasta nu e democratie. Si, de cele mai multe ori, legile nedezbatute sunt rele.
Sa mai facem un efort de onestitate. Si pentru parlamentari a fost comod. Programul in plen s-a redus la o zi si jumatate, in care alesii natiunii, cei care de fapt trebuie sa fie responsabili pentru tot ceea ce se intampla, rau sau bun, s-au obisnuit sa ridice mana asa cum dicteaza seful de grup sau, tot la dictare, sa apese pe taste cand votul este electronic. Legislativul s-a lenevit. Si s-a molesit. Se va trezi acum oare?
Guvernul Ponta a pornit-o si el cu stangul. A utilizat din plin metoda ordonantelor de urgenta. Pana cand unii parlamentari, nu prea multi, dar suficient de voca