Un medic renumit a devenit autorul unei cărţi-surpriză, a cărei existenţă a fost ţinută secretă faţă de el. Lui Răzvan Constantinescu, prietenii i-au strâns scrierile publice de pe blog şi de pe Facebook într-un volum intitulat R(umori). Apariţia cărţii este eveniment editorial naţional, girat de Liviu Antonesei şi onorat de Viorel Ilişoi.
„M-a chemat într-o zi Liviu Antonesei. Dintr-un colet abia desfăcut a scos o carte. «Ce părere ai?». Mi-am văzut numele scris pe coperta gri. Apoi titlul - R(umori). Nu înţelegeam ce se întâmplă. Scrisesem o carte fără să ştiu. Şi fusesem şi publicat“
Aşa a aflat medicul Răzvan Constantinescu că a devenit autor de carte, graţie prietenilor săi care au complotat pentru a-i face surpriza de proporţii. Constantinescu este un renumit specialist în gastroenterologie din Iaşi, cunoscut pentru activismul care se manifestă în principal pe plan medical. Ideile, la care ţine cu tărie şi pe care le susţine neabătut, sunt expuse în spaţiul public, în mass-media, pe bloguri, pe Facebook.
Iar R(umori), volumul său de autor, asta cuprinde: toate intervenţiile avute pe o temă sau alta. Polemici, dezbateri, critici, argumentaţii, contraziceri, gânduri, declaraţii, eseuri, interviuri - „şi peste tot, indiferent de lungimea textului, eleganta precizie stilistică şi umorul“, notează scriitorul Liviu Antonesei în prefaţa pe care o semnează.
Răzvan Constantinescu şi Liviu Antonesei
Despre scrierile dr. Răzvan Constantinescu, Antonesei mai consemnează: „În acest volum i-au fost adunate contribuţiile jurnalistice în domeniul medical, al vieţii cotidiene, civic sau politic. Interesant este că volumul începe cu micile intervenţii din cyberspaţiu, unele cvasi-aforistice, altele stampe groteşti sau delicate, pentru a continua textele mai grele – ca şi cum medicul ar fi dorit să-şi pregătească pacientul, pardon, cititorul,