Piaţa abundă de fructe şi legume pe tot parcursul anului, însă, sfatul nutriţioniştilor este să consumăm aceste produse în sezonul în care apar, pentru a beneficia de toate proprietăţile lor. Aşa că, hai să vedem care sunt alegerile indicate pentru această perioadă.
Prima lună de toamnă îmbină armonios fructele şi legumele. Avem la dispoziţie o gamă întreagă de alimente sănătoase, care încântă gusturile. Iată, deci, ce poţi mânca încă de la începutul noului anotimp.
Dovleacul - Dovleacul protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar, are grijă de sănătatea inimii şi este util în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aibă multe calorii. Seminţele de dovleac sunt o sursă bună de acid gras omega 3. Printre nutrienţii pe care-i găsim în dovleac se numără calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan, inclusiv fibre şi caroten. De asemenea, vitaminele A, B1, B3, B6, C, E şi acid folic.
Sfecla roşie - Proaspătă şi gustoasă, sfecla roşie merită să fie trecută pe lista de cumpărături. Reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu şi fibre. Consumul acestei legume şi al sucului de sfecla scade tensiunea arterială, protejează inima şi ficatul şi are un puternic efect detoxifiant, energizant şi antiinflamator.
Varza albă - Ideală în dietă şi în curele de detoxifiere, varza dulce constituie baza salatelor în timpul perioadei de toamnă. E bogată în vitaminele A şi C, iar varza de Bruxelles are o concentraţie ridicată de glucozinol, o substanţă care luptă împotriva cancerului şi dă acestor legume aroma lor specifică.
Spanacul - E un aliment bogat în nutrienţi, conţine vitamina K (cu beneficii pentru sănătatea inimii, a sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi are efect anticancerigen. Spanacul poate fi inclus la orice masă şi consumat cu ou