O echipa de cercetatori de la Scoala Politehnica din cadrul Universitatii din Sao Paolo au creat tehnologia de producere a unor ambalaje care indica daca un aliment are termenul de valabilitate depasit.
Daca pana in prezent erati nevoiti sa cititi cu atentie termenul de valabilitate al unui produs agroalimentar pentru a afla daca mai este bun sau nu de consum, in curand culoarea ambalajului va va indica cu precizie daca alimentul este sau nu alterat. Astfel, nici modificarea etichetei de catre comerciant nu va va mai putea induce in eroare, scrie agrointel.ro.
Cercetatorii din Brazilia au creat un ambalaj inovator care inglobeaza un pigment ce detecteaza momentul modificarii pH-ului unui aliment si indica astfel ca acesta nu mai este bun pentru consumul uman.
Pana in prezent au mai existat diverse incercari de creare a unor ambalaje destinate uzului alimentar care sa indice daca produsul impachetat mai este sau nu bun de consum. Ceea ce s-a reusit insa au fost fie etichete plasate pe ambalaj care-si modifica culoare la trecerea termenului de expirare, fie folii de testare a ph-ului alimentelor.
Ambalajul revolutionar contine un pigment denumit antocian, capabil sa detecteze intervalul in care un aliment isi modifica pH-ul de la aciditate la bazicitate (pH-ul exprima cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substante, pe baza concentratiei ionilor numiti hidroniu). Modificarea pH-ului alimentului intr-un anumit interval indica un aliment „stricat”, impropriu consumului uman.
Antocianul este un pigment prezent in sucul plantelor care da florilor, fructelor si frunzelor culoarea rosie, albastra, violeta sau verde. Antocianul este utilizat in mod curent ca aditiv alimentar, dar si in calitate de colorant in industria textila.
Sursa: realitatea.net
Foto: e-stireazilei.ro Tag-uri: ambalaj, alimente, expirare
O echipa