Caroline Gilby, o cunoscută specialistă în vinuri din Marea Britanie, susţine că Republica Moldova are potenţial vinicol nevalorificat, dar că mulţi vinificatori încă nu înţeleg că trebuie să respecte strict cerinţele de stil şi calitate pentru a concura pe arena mondială
„Adevărul“: Cât de justificate sunt acuzaţiile şefului Serviciului sanitar din Rusia Ghenadi Onişcenko la adresa vinurilor şi producătorilor din Moldova?
Caroline Gilby: Nu am avut posibilitatea să analizez în detaliu, pentru că nici n-au fost prezentate dovezi, dar este nepotrivit să fie interzise toate vinurile dintr-o ţară.
Cum ar trebui să reacţioneze producătorii şi autorităţile? Unii sugerează ce e cazul să ne adresăm în Arbitrajul Internaţional.
Este o întrebare care mă depăşeşte. Probele, dovezile sunt, în mod clar, un element-cheie. Cred că şi pentru guvernanţi.
În opinia dumneavoastră, care sunt problemele reale ale sectorului vinicol moldovenesc?
Este o întrebare complexă. Acum câţiva ani am fost implicată în elaborarea unui raport cu privire la problemele ce afectează industria vinului din Republica Moldova. De atunci au fost înregistrate unele progrese, dar adesea insuficiente. Mi-a fost clar încă la ultima mea vizită în Moldova că mulţi vinificatori nu înţeleg cerinţele de stil şi calitate ce trebuie respectate pentru a concura pe arena mondială şi pentru a dezvolta afaceri comerciale cu cumpărătorii din Occident. Totuşi, există producători care exportă cu succes, înseamnă că este posibil.
Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale vinurilor noastre?
Cu siguranţă, în ultimii ani, calitatea vinurilor moldoveneşti s-a îmbunătăţit, dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu vinurile din întreaga lume. Moldova trebuie să găsească acel ceva ce o deosebeşte şi o face unică, o poveste, pentru a convinge cumpărătorii internaţionali că vinur