Profesorul Cezar Mereuţă, cercetător în economie. Foto Andreea Alexandru Industria alimentară a avut o dinamică „formidabilă“ în materie de exporturi în perioada 2009 – 2012, ceea ce transformă acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de părere profesorul Cezar Mereuţă, care este şi cercetător în economie. Performanţa exporturilor româneşti în perioada crizei reprezintă un caz atipic, ce a făcut obiectul unei cercetări academice care a scos la iveală punctele tari, punctele slabe, vulnerabilităţile, dar şi oportunităţile României în materie de exporturi.
Industria alimentară a avut o dinamică „formidabilă“ în materie de exporturi în perioada 2009 – 2012, ceea ce transformă acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de părere profesorul Cezar Mereuţă, care este şi cercetător în economie. Performanţa exporturilor româneşti în perioada crizei reprezintă un caz atipic, ce a făcut obiectul unei cercetări academice care a scos la iveală punctele tari, punctele slabe, vulnerabilităţile, dar şi oportunităţile României în materie de exporturi.
Profesorul Mereuţă este unul dintre autorii cercetării care a evaluat performanţele sectoarelor exportatoare ale României în perioada 2009 - 2012, iar modelul a fost prezentat în cadrul celei de a opta ediţii a Conferinţei Internaţionale de la Atena (desfăşurată în perioada 23 - 25 august), referitoare la teorii economice, politici şi aplicaţii. Lucrarea a fost elaborată împreună cu experţi din cadrul Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române şi din cadrul Universităţii Agora din Oradea.
„Modelul analizează performanţele sectoarelor exportatoare în perioada 2008 - 2012, când s-a întâmplat un fenomen absolut