"Criminalitatea transnaţională, un fenomen care nu mai poate fi oprit decât prin efortul comun al tuturor statelor membre UE", a spus preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aflată la al doilea mandat, Livia Doina Stanciu. Sursa: CODRIN PRISECARU
Judecătoarea Livia Doina Stanciu a reamintit, în speach-ul său din deschiderea conferinţei internaţionale "Confiscarea extinsă: cât recuperăm?", că nimic din legislaţia românească nu ne împiedică să răsturnăm sarcina probei privind prezumarea ca licite a averii dobândite. Preşedinta Instanţei împiedică Supreme a invocat chiar unul dintre articolele Legii Fundamentale a României, art 148, arătând că absolut nimic nu împiedică nici pe Legiuitorul primar, nici pe legiuitorul delegat să adopte reglementări care să asigure respectarea legislaţiei europene. "Cred că acesta este un punct de plecare", a spus judecătoarea Stanciu.
Magistratul Instanţei Supreme a atras atenţia că numai prin efort conjugat al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene mai poate fi stopat fenomenul infracţional care sparge graniţele oricărui stat. "Criminalitatea transnaţională a devenit un fenomen care nu mai poate fi oprit, stopat decât prin efortul comun al tuturor statelor memebre ale Uniunii Europene, printr-o cooperare judiciară intensă şi permanentă care impune o armonizare a legislaţiei penale a tuturor statelor membre UE".
Termene pentru confiscarea averii unui condamnat
Judecătoarea Stanciu a mai arătat că în norma românească, aşa cum a fost adoptată pentru punerea în practică a Directivei europene în materia confiscării extinse, nu întâmplător prevede nişte termene pentru confiscarea averii unui condamnat (de exemplu 5 ani înainte de comiterea infracţiunii): "Nu sunt întâmplătoare, ci pentru a pune la dispoziţia practicienilor o jurisprudenţă unitară şi pentru a evita dificultăţilor de interpretare".
Confer