Alexandru Arşinel a avut mare noroc că a primit doi rinichi în doar trei zile de la intrarea pe lista de transplant. Cel puţin aşa susţine dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant, care a încercat să ne explice de ce lista de aşteptare pentru organe nu seamănă cu rândul la carne.
Controversele legate de transplantul rapid de rinichi de care a beneficiat celebrul actor Alexandru Arşinel sunt departe de a se termina. Dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant, ne spune că la transplantul de organe nu se sare peste rând. "Asta este marea problemă pe care nu o înţelege lumea, lista de aşteptare la transplant nu este ca un rând la carne. Donatorului i se face un screening imunologic, apoi sunt selectaţi cei compatibili. Pe urmă îi chemi şi vezi dacă sunt în situaţia de a putea face transplant, adică dacă se mai află pe listele de aşteptare (pentru că se mai întâmplă să moară), dacă nu au căpătat, între timp, alte afecţiuni, dacă nu sunt răciţi, dacă nu au vreo ciupercă", ne-a precizat coordonatorul Programului Naţional de Transplant.
În imagine : Dr. Victor Zota
Pacientul dializat are şanse mici la transplant
Dr. Victor Zota ne spune că părerea oamenilor în ceea ce priveşte listele de aşteptare este total eronată. "Cu cât faci mai mulţi ani dializă, cu atât te descalifici pentru transplantul renal. Pacientul dializat devine hiperimun din cauza transfuziilor de sânge. La hiperimunizare, bolnavii capătă tot felul de anticorpi care nu sunt, în mod obişnuit, în organism şi care devin activi în momentul în care îi faci transplant, respingând, astfel, noul rinichi. Arşinel a avut două avantaje mari în toată chestiunea asta: avea o compatibilitate foarte bună şi nu era pe dializă. Compatibilitatea ţi-o dă Dumnezeu, altcineva nu. Profesorul Lucan a făcut,