A sunat clopoţelul şi în şcolile din judeţul Cluj. De la festivităţi nu au lipsit, ca în fiecare an, discursurile pompoase ale autorităţilor şi, bineînţeles, ţinutele extravagante ale elevelor. La ţară, însă, departe de ochii politicienilor, situaţia este puţin diferită. Elevii din mediul rural merg la toalete situate în curtea şcolilor şi se spală pe mâini în butoaie, pentru că nu au apă curentă.
La Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, şcoala unde învaţă şi fetele fostului premier Emil Boc, era agitaţie mare la ora 10:00. Elevi de clasa I cu flori în mână, părinţi emoţionaţi şi adolescenţi îmbrăcaţi ca pentru o prezentare de modă. Marele absent a fost chiar Emil Boc, care şi-a lăsat soţia să îşi însoţească fetele în prima zi de şcoală. Din partea autorităţilor a spus, însă, prezent, prefectul Gheorghe Vuşcan.
Noi vă asigurăm că şi dascălii, şi părinţii şi autorităţile o să avem grijă de voi, să vă protejăm şi trebuie să vă facem ca din prima zi de şcoală să iubiţi şcoala.
Puţin interesaţi de festivitatea în sine, tinerii liceeni erau ocupaţi să îşi etaleze ţinutele alese special pentru prima zi de şcoală.
La doar câţiva kilometri de Cluj, în satele din apropiere, situaţia stătea exact pe dos. Festivitatea s-a încheiat în câteva minute, iar opulenţa a lipsit cu desăvârşire.
În timp ce elevii din mediul urban au început noul an şcolar în şcoli frumoase şi luxoase, cei din şcolile aflate la doar câţiva km de Cluj-Napoca merg la toaletă în spatele şcolii.
Lipsa banilor este de vină pentru situaşia în care se află şcolile din mediul rural, spun autorităţile. Peste jumătate din unităţile de învăţământ de la ţară nu au primit nici în acest an autorizaţii de funcţionare. Aşa că investiţiile sunt o prioritate în noul an şcolar.
"În primul rând o foarte bună colaborare cu administraţia locală, apoi suplimentarea sunelor pe care CJ să le