În curând, deficitul de personal în sistemul medical şi de îngrijire la domiciliu va ajunge la câteva mii de infirmieri şi asistenţi. Guvernul federal şi-a propus să aducă specialişti din străinătate, însă şi alte ţări se confruntă cu aceeaşi problemă.
"Ei sunt eroinele şi eroii mei", a afirmat cancelarul Angela Merkel referindu-se la angajaţii sistemului de îngrijire la domiciliu, în cadrul unei dezbateri televizate. Stima doamnei Merkel faţă de aceşti oameni izvorăşte din realitatea existentă în Germania secolului 21: problema îngrijirii vârstnicilor şi a bolnavilor ia proporţii pe zi ce trece.
Până la sfârşitul acestui deceniu, Germania va avea cu 220.000 mai puţini infirmieri şi asistenţi medicali decât necesar, estimează specialiştii. Pentru a preîntâmpina un eventual dezechilibru în sistem, guvernul federal şi-a propus să atragă specialişti de peste hotare.
Vizate sunt în special Spania, Grecia, Italia şi Portugalia. "Sunt ţări cu potenţial mare din cauza problemelor pe care le au pe piaţa muncii", oferă lămuriri iniţiatorii proiectului. Într-adevăr, în statele sudice afectate de criză, măsurile de austeritate se răsfrâng şi asupra sistemului sanitar. Pentru recrutare de personal s-au mai purtat discuţii şi cu Bosnia-Herţegovina, Serbia, Tunisia şi Filipine. Germania caută specialişti prin toată lumea. 150 de infirmieri vor veni din China.
"Brain drain"
În opinia deputatului socialist Niema Movassat (Die Linke), eforturile guvernului federal sunt exagerate. "Unele dintre ţările în care recrutăm forţă de muncă deja duc lipsă de personal. Faptul că vor veni să lucreze la noi va agrava situaţia în respectivele state", crede Movassat.
Mai mult, deputatul german are o dilemă: Germania a contribuit cu bani la crearea şi consolidarea sistemelor medicale în ţări cu economii emergente, iar acum îi invită să emigre