Tuşeşti, eşti răguşit (aproape că nu mai poţi vorbi) şi ai dureri puternice în zona laringelui? E posibil să ai laringită. Iată câteva remedii care îţi vor fi de ajutor.
Cauzele laringitei pot fi: infecţia tractului respirator superior, iritarea corzilor vocale, sinuzita, refluxul gastro-esofagian şi alergiile. Chiar şi vorbitul excesiv, fumul de ţigară sau expunerea la noxele din mediul înconjurător duc la disconfort şi la iritarea corzilor vocale. În aceste situaţii trebuie să iei urgent următoarele măsuri:
- Fă pauze de vorbit, renunţă la fumat, fereşte-te de variaţiile bruşte de temperatură.
- În această perioadă trebuie ca hrana să fie cât mai uşoară, astfel, 3-5 zile e indicat să consumi sucuri din legume şi fructe proaspete.
- După această perioadă se trece la un regim de lactate degresate: ouă fierte moi şi multe vegetale.
- Garagara este şi ea binevenită. Astfel, se poate face gargară în amestec cu sare grujoasă, dar şi gargară cu ceai de arnică.
- Şi ceaiurile sunt de ajutor, bea ceai de nalbă 2-3 căni pe zi, dar îl poţi folosi şi pentru gargară, în care să pui jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu.
- Ceaiul de podbal, nalbă, plămânărică, fie separat fie împreună pot ameliora foarte mult simptomele de laringită.
- Şi şadoul băut dimineaţa şi seara pe stomacul gol te ajută. Se amestecă 200 ml de lapte fierbinte cu un gălbenuş de ou, miere şi o linguriţă rasă de unt.
- Inhalaţiile sunt şi ele de mare folos. La un litru de apă fierbinte se adaugă 2 linguri cu vârf de muşeţel şi cimbru în care se adaugă 3 picături de ulei de eucalipt. Acest amestec se pune într-un vas cu gura mai largă şi te aşezi în faţa lui cu un prosop pe cap pentru a putea inhala vaporii respectivi.
- În cazul în care nu poţi apela la aceste inhalaţii consumă ceaiuri îndulcite cu miere în care ai pus 2 picături de ulei de brad, pin sa