Dacă în unele colţuri ale ţării elevii au avut parte de festivităţi grandioase, în altele s-au bucurat doar să vadă că există patru pereţi pe post de clasă.
1 /.
Cu şcoli mai "spălate" şi părinţi ceva mai înstăriţi decât ai colegilor din provincie, cei 250.000 de elevi bucureşteni au păşit, ieri, cu dreptul în noul an şcolar.
Cardurile de acces, o fiţă necesară
Asta pentru că pe lângă baloane şi ghirlande de flori, multe unităţi de învăţământ au fost "împodobite" cu sisteme de protecţie performante. Una dintre cele mai bine păzite şcoli a fost, de departe, Şcoala Nr.17 "Pia Brătianu" din sectorul 1, ai căror elevi vor primi din această toamnă carduri magnetice de acces.
Micuţii nici măcar nu vor scoate cartela din buzunar pentru a o scana. Aceasta va fi "citită" automat de antenele amplasate la intrare. "Vor păstra cardul până în clasa a VIIIa. Pentru noi nu e un moft, orice măsură de siguranţă în plus e binevenită. Avem şi sistem anti-incendiu sau butoane de panică", explică Marilena Stoica, directoarea şcolii.
Chiar dacă maidanezii bântuie liberi în preajma lor, şi şcolile din sectorul 3 se laudă cu bănci personale pentru fiecare elev şi dulăpioare pentru cărţi, după model occidental. Uniformele personalizate sunt un "must" în majoritatea unităţilor bucureştene cu ştaif. Iar o altă fiţă întâlnită în şcoli din Capitală, Cluj, Arad şi Iaşi sunt cataloagele online, pe care părinţii le pot accesa printr-un simplu click, pe baza unei parole.
Proteste în loc de flori de la elevii navetişti
În câteva locuri din ţară, elevii au absentat de la festivităţile de deschidere a anului şcolar pentru a organiza mitinguri de protest. Adolescenţii din Covasna şi Constanţa au solicitat Ministerului Educaţiei majorarea fondurilor per elev navetist, ca şi plata restanţelor din anii trecuţi, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.