Soţul rămâne în Centrala Riscului de Credit, iar soţia, proaspăt divorţată, poate contracta noi credite. Fenomenul ia amploare, confirmă specialiştii: de obicei, se divorţează rapid, se dă un tun la o altă bancă şi apoi cuplul pleacă din ţară.
“Schema divorţului” este noua găselniţă folosită de ieşenii care vor să scape de creditele împovorătoare. Fenomenul este confirmat de funcţionarii Stării Civile, care au sesizat o rată mare, în ultimul an, de divorţuri urmate apoi de recăsătorirea celor doi parteneri. Acelaşi lucru este sesizat şi de mediatori, care confirmă că, în acest mod, cuplurile încearcă să scape de executările silite.
Unul preia creditul, celălalt face altul
Odată cu criza, rata creditelor neperformante a crescut exponenţial, iar în ultimul an s-a sesizat atingerea pragului minim de suportabilitate a rambursărilor. În piaţă a început să se audă de o nouă metodă de a fenta băncile: printr-un divorţ de formă. Când doi soţi ajung în Centrala Riscului de Credit, cu CNP-urile înregistrate în baza de date, amândoi riscă popriri pe conturi, pe salarii şi niciunul nu mai are acces la noi credite, pentru a putea ieşi din încercuire. Astfel, recurg la divorţ, urmând ca unul din ei să preia restanţele la credit, iar celălalt să se prezinte la bănci şi să spună că este degrevat de orice obligaţii financiare.
Următorul pas: fie iau un nou credit pe care îl acoperă pe cel dinainte, rămânându-le şi nişte bani, fie trag un ultim tun, împrumutând o sumă mare şi pleacă amândoi din ţară pentru a munci în Uniunea Europeană.
Divorţează şi apoi se recăsătoresc
“Ne-am mirat când am văzut că se înmulţesc cazurile în care oameni care au divorţat vin să se recăsătorească şi am aflat de la specialişti că oamenii încearcă astfel să scape de ratele la bănci”, a declarat Marius Bodoga, şeful Stării Civile Iaşi.
Reţeta este co