400 de medalii la olimpiadele internationale de matematica, informatica, fizica, chimie si biologie din 1995 pana acum. Anul 2013: 45 de medalii internationale, toti cei 5 elevi ai lotului national de fizica - locul I in Europa, locul 5 in lume, 23 de absolventi la Princeton, Yale, Oxford etc.
Este bilantul unui liceu din Romania desprins de realitatea scolii romanesti in care 50% dintre elevi sunt, potrivit testului PISA, analfabeti functionali. Un liceu privat non profit din Bucuresti, Liceul International de Informatica.
Am incercat sa aflam de la directorul acestui liceu, Mustafa Oz, cum se poate face educatie de calitate in Romania: "Cei mai multi dintre profesorii nostri sunt romani, nu i-am adus din spatiu. Elevii sunt romani. Programa dupa care lucram este aceeasi cu a scolilor publice".
Si totusi diferentele exista.
De unde ideea unei asemenea investitii in Romania - un liceu de informatica?
Eu am venit din 2000, insa scoala din Bucuresti e deschisa din 2005. In Turcia educatia este o valoare extrem de importanta. Anul acesta a primit cel mai mare buget. Oameni de afaceri turci, cu afaceri in alt domeniu si in alte tari, au gandit aceasta investitie pentru a promova dialogul si relatia dintre tari. Scoala este non profit, orice eventual castig se duce in burse sau in investitii.
Cate medalii la olimpiadele internationale ati obtinut de la infiintare?
Nu mai numar in fiecare an, dar in jur de 400.
Anul acesta cate medalii au obtinut elevii dvs. la olimpiadele internationale?
45 de medalii de aur argint si bronz la olimpiadele internationale de matematica, informatica, fizica, chimie si biologie. De exemplu, anul acesta tot lotul national de fizica a fost compus din elevii nostri, cinci. Au obtinut doua medalii de aur si trei de argint, locul I in Europa si