Camera Deputaţilor a adoptat la începutul săptămânii amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte un termen de 14 zile în care maidanezii sunt ţinuţi în adăposturi, mai apoi, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi.
Acest amendament permite administraţiilor publice locale să decidă dacă aplică sau nu eutanasierea câinilor fără stăpân. Adoptarea amendamentului a dus la dezbateri ample la nivel naţional şi internaţional, separând opinia publică în două tabere: cei care nu sunt de acord cu un asemenea masacru la adresa câinilor fără stăpân şi cei care consideră reglementarea eutanasierii drept o soluţie potrivită.
În municipiul Baia Mare, problema câinilor fără stăpân nu este la fel de îngrijorătoare ca şi în Capitală, fapt care permite o atitudine mai temperată în privinţa câinilor fără stăpân.
Maidanezii din Baia Mare vor fi ţinuţi în adăpost şi nu vor mai fi reteritorializaţi
Reteritorializarea maidanezilor după ce aceştia sunt sterilizaţi nu este o măsură agreată de primarul Cătălin Cherecheş. Edilul consideră că singura soluţie pentru această problemă, care să mulţumească atât cetăţenii care nu vor să vadă câinii pe străzi, cât şi iubitorii de animale, este sterilizarea.
Varianta propusă de primarul Cătălin Cherecheş, adoptată deja în cazul maidanezilor din Baia Mare, este una civilizată, care se practică în oraşele europene. „Eutanasia nu este soluţia clară şi corectă, la fel cum nu este nici reteritorializarea. Singura soluţie, din punctul meu de vedere, este sterilizarea. Apoi, aşa cum prevede legea, trebuie să fim de acord cu eutanasierea câinilor care sunt bolnavi sau extrem de agresivi din cauza unor boli. Doar faptul că cei de la ecarisaj capturează câinii fără stăpân de pe raza oraşului nu înseamnă că au şi dreptul de a-i omorî după 14 zile” spune primarul Cătăl