Televiziunea Ultra HD este inexistentă în România, însă din ce în ce mai prezentă în Europa, cele mai importante evenimente sportive din următorii ani, între care Jocurile Olimpice de la Soci şi Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia din 2014, urmând să fie transmise în această tehnologie superioră.
În condiţiile în care România se luptă încă să implementeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală, Europa vorbeşte deja alte limbi tehnologice: Ultra HD, SAT>IP şi IP-LNB.
În prezent, unul dintre promotorii televiziunii Ultra HD la nivelul transmisiei în Europa este SES - o companie ce operează 53 de sateliţi la nivel internaţional -, care consideră că experienţa oferită de tehnologii precum High Definition (HD) şi 3D nu mai sunt suficiente.
SES a demonstrat potenţialul oferit de tehnologia Ultra HD la târgul de comunicaţii IBC, care se desfăşoară în perioada 12 - 17 septembrie, la Amsterdam.
Astfel, SES a lansat la târgul de comunicaţii IBC două canale Ultra HD, de tip demo, care au transmis prin satelit programe filmate în această tehnologie (competiţii sportive, filme şi documentare), ce oferă o calitate a imaginii mult mai ridicată decât actualul High Definition. De altfel, la ediţia de anul trecut a IBC, SES a făcut şi prima demonstraţie de transmisiune live, prin intermediul sateliţilor săi, a unor programe Ultra HD.
"Conţinutul în format Ultra HD este încă redus, dar creşte cu rapiditate. Prin intermediul Ultra HD, calitatea imaginii este şi mai ridicată. Nu este vorba numai despre mai mulţi pixeli, ci de pixeli mai mulţi şi mai buni. Ultra HD oferă mai mulţi pixeli, mai multe culori şi mai multă strălucire", a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei SES.
El a precizat că SES pregăteşte deja, alături de partenerii săi, servicii comerciale Ultra HD, în această tehnologie superioară