Ceea ce a inceput acum doua saptamani ca un protest ecologist anti-Rosia Montana, presarat cu idei nationaliste, anti-capitaliste, anti-occidentale, marxiste si anarhiste s-a transforat intr-o miscare pur contestatara, anti-sistem, transideologica. Cei peste 10.000 de oameni prezenti duminica seara pe strazile Capitalei si cele cateva mii iesite in diferite orase din tara au avut de transmis un mesaj mult diferit de cel livrat acum o saptamana sau doua, cand accentul cadea exclusiv pe "Salvam Rosia Montana" asezonat cu "nu ne vindem tara" sau "sa nu dam aurul strainilor".
Am scris acum o saptamana: "Aceste manifestatii merita toata atentia. Contin un ridicat grad de autenticitate, ceva mai rar in Romania mitingurilor si revolutiilor regizate. Protestul aduna la un loc oameni ok, foarte diferiti, capabili sa se manifeste civilizat, ingenios. In tot cazul, arata cu totul altfel decat grevele ponosite sau butaforiile televizate incarcate de ura care schimonosesc fetele actorilor". (
Dar asta era acum o saptamana. Acest nucleu eclectic de protestatari a avut o mare forta de contamiaresi seductie, dat fiind caracterul sau non-politic. Nucleul a evoluat si a reusit sa atraga diverse categorii sociale frustrate de o lunga serie de guverne caracterizate fara exceptie de coruptie, proasta guvernare si ineficienta.
Sa ne amintim ca toate sondajele de opinie din ultimii ani indicau un grad crescand de neimplicare politica. Am auzit cu totii in jurul nostru tot mai multe voci exasperate de politica si de fetele politicienilor autohtoni. A ajuns loc comun sa spui ca nu voteazi, ca nu te regasesti in nici un partid, ca sunt toti o apa si-un pamant si ca "USL sau PDL sunt aceeasi mizerie".
Nu avem o masuratoare exacta a profilului protestatarului iesit duminica seara in Bucuresti si alte orase din tara, dar e foarte posibil ca majorita