• Recolta bogata, cumparatori putini • Datorita preturilor ridicate si veniturilor reduse, iesenii nu mai pot sa faca aprovizionarea de toamna, asa cum procedau in anii trecuti
Sute de kilograme de legume proaspete au invadat pietele din judet, recolta bogata din aceasta vara asteptand amatorii de alimente proaspete si cu gust autentic romanesc. In locurile in care nu a batut gheata si ploaia linistita a mangaiat suprafetele agricole, productia a fost una de invidiat. Cu toate acestea, clientii trec pe langa tarabe si de cele mai multe ori, nu cumpara nimic. Cu profit sau nu pe anul acesta, comerciantii nu stiu daca vor avea cu ce sa se intretina in iarna ce va urma. Cum munca de jos nu este rasplatita la adevarata ei valoare, oamenii spun ca nu stiu daca le vor mai ramane bani si pentru lucrarile agricole de anul viitor. Multi afirma ca vor incerca sa puna un ban deoparte pentru a se mentine pe linia de plutire. "Nu stiu de ce avem clienti putini. Anul trecut vindeam 500 de kilograme de ardei pe zi, acum daca vand 200 de kilograme e mult. Am investit in aceasta primavara 20.000 de lei si acum incerc sa-mi strang bani pentru a reinvesti primavara care vine. Nu se mai face mancare proaspata, majoritatea mananca de la fast-food sau daca vor zacusca, o cumpara din supermarketuri", a declarat Emilia Timofte, o comercianta din Piata Nicolina. Se pare ca cei mai nemultumiti sunt clientii. "Nu mai pot sa fac aprovizionarea de toamna asa cum o faceam in alti ani. Raportate la salarii, preturile sunt foarte mari. Daca ar mai lasa din pret, lumea ar cumpara, dar asa, sa dai 4 lei pe un kilogram de gogosari, e mult. Nici producatorii nu-si pot vinde marfa si nici noi, gospodinele, nu mai reusim sa aprovizionam camara", a precizat Ileana Ichim, o clienta din Piata Alexandru. Prin fata tarabei pe care stau expuse conopide la 3 lei kilogramul, ceapa la 2 lei si rosii cu