Noul an şcolar a fost întâmpinat cu emoţii şi curiozitate de copii, în special de "boboci", care au fost, ca de obicei, în centrul atenţiei, odată terminat evenimentul festiv aceştia fiind împărţiţi între dorinţa de a pleca rapid înapoi la joacă şi aceea de a prinde un loc în prima bancă.
La Şcoala 17 din zona 1 Mai a Capitalei, anul şcolar începe în prezenţa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, dar şi a preşedinteleui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cărui fiică a început acolo clasa pregătitoare. Cu aşa oaspeţi, aparatele de fotografiat sau de filmat din dotarea părinţilor se îndreaptă mai degrabă către prezidiu decât către cei care încep un nou an şcoolar.
Politicienii vorbesc despre neajunsurile sistemului, despre nevoia de performanţă şi necesitatea susţinerii şcolii cu mai mulţi bani, pe care nimeni nu ştie de unde o să-i ia. În cele din urmă, le urează tuturor un an şcolar cât mai bun.
La Şcoala 3 "Nicolae Titulescu", în apropiere de Piaţa Victoriei, n-au venit oficialităţi. În schimb, în toată curtea şcolii, devenită uşor neîncăpătoare, se aud în special copiii: "Abia aştept s-o văd pe doamna", "Buni, uite-i pe Mihai şi pe Tudor, acolo vreau să mergem", "Mami, uite acolo e doamna, tre' să mă duc şi eu".
Aceştia intră repede în atmosfera care caracterizează o zi de şcoală, desprinzându-se cu uşurinţă din mâinile părinţilor şi căutându-şi colegii de clasă, adulţii fiind cei care le dau drumul mai greu.
De altfel, directorul şcolii, în discursul său, se adresează copiilor pentru a le transmite părinţilor că în şcoală telefoanele mobile nu sunt recomandate, mai ales elevilor din clasele primare, părul lung nu este permis în cazul băieţilor, care "trebuie să renunţe şi la cercei, în cazul în care în timpul liber au permisiunea părinţilor de a-i purta", aşa cum nu se admite nici r