Prima Casa exclusiv in lei pare o greutate in plus pe umerii pietei imobiliare, care de cativa ani oricum schioapata. Analistii pun problema ieftinirii masive a locuintelor, sau dimpotriva, scoaterea de la vanzare a acestora. Vom vedea o creditare neprietenoasa sau chiar „de sacrificiu”? Program-pilot sau nu, e o realitate care a dat nastere la tot felul de scenarii. Sa vedem care dintre ele sunt mai realiste.
Toate bancile s-au aliniat la creditarea in lei pentru Prima Casa, ceea ce a luat pe nepregatite toate partile implicate – client, banca, dezvoltator, proprietar de locuinta. Intre timp, am ajuns fruntasi in Europa la capitolul scaderi de pret pe piata locuintelor. Cum vor evolua lucrurile in aceste conditii?
Negocierile vor fi purtate tot in euro
Specialistii BCR in creditare ipotecara si imobiliara ii sfatuiesc pe clienti sa negocieze cu vanzatorul pretul imobilului in lei. La prima vedere, pare logic si de bun simt. Si totusi, vom trece vreodata la gandirea preturilor in lei, atunci cand vorbim de imobiliare, tinand cont ca in ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment in moneda nationala?
Majoritatea specialistilor raspund negativ, din moment ce romanii nu percep un pret al locuintei in lei, convertindu-l automat in euro. Asadar, negocierile se vor purta in euro in continuare, desi tranzactiile vor fi in lei.
„In cazurile in care preturile cu subcontractorii se vor negocia in euro, iar business plan-ul dezvoltatorului va fi in euro, zona de referinta pentru preturi va fi intotdeauna in euro. Oricum, si la nivel de persoane fizice care vand locuinte consider ca raportarea va continua sa fie in euro”, spune Bogdan Paduraru CEO G3 Imobiliare.
Si Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, spune practic acelasi lucru: „Noi dupa 1989 am avut piata in dolari si dupa aceea in e