Veterinarul care de 6 ani a sterilizat 1.800 de câini pentru Salubris dă sentinţa: trebuie intrat în toate curţile ieşenilor. Trebuie mers din casă în casă, cu Poliţia la uşă, şi obligaţi proprietarii să-şi sterilizeze animalele, spune Felix Prescorniţă. În Occident, doar aşa s-a rezolvat problema. În Iaşi s-au strâns 50.000 de câini de pe străzi, dar rata de înmulţire e mai mare. Ieşenii au început să primească înştiinţări de la Primărie: cine nu-şi castrează câinele primeşte amendă între 500 şi 1.500 de lei.
Dezvăluire surprinzătoare: în Iaşi nu sunt mai mult de 2.000 de maidanezi. Aşa susţin cei de la Salubris şi aşa spune şi veterinarul care, de 6 ani, sterilizează câini pentru acest serviciu. Dar revelaţie este alta: în tot acest timp au fost strânşi de pe străzile din Iaşi peste 50.000 de patrupede, sugerând că rata de înmulţire a câinilor este atât de mare încât, aşa cum s-a lucrat până acum, nu ajungi niciodată să-i elimini pe toţi. „În fiecare cartier, n-am numărat mai mult de 200 de câini”, afirmă Livioara Rotariu, şefa Padocului Miroslava. Însă, tot ea recunoaşte că, dacă nu-i strângi pe toţi, apar anual câteva mii de noi exemplare. „Cei care scapă de hingheri refac imediat populaţia canină de pe străzi. E o cursă continuă”, punctează Rotaru.
Castrare şi eutanasiere
Veterinarul Felix Prescorniţă castrează câini pentru Salubris şi spune că isteria împotriva maidanezilor este prost orientată. „Nu vor dispărea brusc câinii de pe stradă dacă se va eutanasia masiv. În Vest se eutanasiază, dar se merge în paralel pe programe compleze de sterilizare. Dacă nu facem sterilizări în masă, metodic, casă cu casă, nu vom ajunge nicăieri”, spune el.
Prescorniţă operează într-un atelier mobil al Salubris, care este staţionat în această perioadă pe strada Simion Bărnuţiu, lângă Bojdeucă. Castrarea câinilor este gratuită, iar ţinta veterina