Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat, luni, ca s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita, relateaza Agepres.
"Consider ca pentru indeplinirea pe deplin a obligatiilor asumate de Romania prin ratificarea Conventiei 1 impotriva coruptiei, asa-numita Conventia de la Merida, s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita", a afirmat seful CSM, la conferinta "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania".
Ea a aratat ca actuala reglementare din Constitutie prezuma caracterul licit al dobandirii averii, insa a apreciat ca aceasta prezumtie nu este una absoluta si poate fi rasturnata prin proba.
Haineala a subliniat ca poate cu ocazia revizuirii Constitutiei va fi regandita aceasta prezumtie.
Presedintele Consiliului a sustinut ca, in prezent, exista o baza legala suficienta pentru ca agentiile de aplicare a legii sa intreprinda toate demersurile pentru recuperarea produselor infractiunii.
Ea a dorit sa transmita un semnal procurorilor si judecatorilor romani ca recuperarea produselor infractiunii este o prioritate, iar confiscarea extinsa este o masura care este legiferata si trebuie aplicata. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat, luni, ca s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita, relateaza Agepres.
"Consider ca pentru indeplinirea pe deplin a obligatiilor asumate de Romania prin ratificarea Conventiei 1 impotriva coruptiei, asa-numita Conventia de la Merida, s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita", a afirmat seful CSM, la conferinta "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudi