Corul Madrigal împlinește 50 de ani. Pe 16 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, la Ateneul Român, începând cu ora 16.30, va avea loc un concert aniversar, dirijat de Voicu Popescu. Despre povestea Madrigal am stat de vorbă cu Maria Stoica, director general.
Trecutul Madrigalului e o poveste de succes, cunoscută de toată lumea. Cum e prezentul, la 50 de ani împliniți?
Madrigalul, creat în 1963 de Marin Constantin, a lansat un concept sonor, estetic și repertorial, un adevărat brand pentru România. Astăzi, la 50 de ani de existență, Madrigalul este la a șasea generație de madrigaliști și a treia generație de dirijori care susțin performanța și rafinamentul mișcării corale din România. Este un cor de tineri profesioniști, care știu bine ce trebuie să-i ofere Madrigalul publicului.
De ce bucurii aveți parte azi?
Ca manager al Madrigalului de doi ani întregi, mă bucur de popularitatea și vizibilitatea pe care această formație o păstrează la cel mai înalt nivel artistic, din 1963 și până azi. Avem proiecte superbe, care înving orice criză economică: un film semnat de Laurențiu Damian, „Madrigalul în constelația UNESCO”, film care va pune în valoare Madrigalul, dar și bisericile românești aflate în patrimoniul UNESCO: Biertan, Viscri, Horezu, Sighișoara, Voroneț. În paralel, susținem concerte în țară și în străinătate.
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați?
Madrigalul își pune în valoare munca sisifică pentru sunete perfecte, doar în concerte live în săli cu acustică foarte bună. În București și în țară nu există săli moderne cu peste 1000 de locuri, care să permită concerte de înalt nivel artistic, pentru un public numeros. Aceste săli ni le-am dori din tot sufletul realizate printr-un proiect european.
Cum va imaginați viitorul pentru Madrigal?
Viitorul Madrigalului este asigurat permanen