Procurorul-şef DNA, Laura –Codruţa Kovesi a declarat astăzi că este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute, iar confiscarea acestora completează rolul sancţionator al pedepsei. „Numai în acest mod acţiunile noastre pot avea un adevărat efect descurajator asupra persoanelor tentate să săvârşească infracţiuni,” a declarat procurorul –şef.
„Un sistem eficient de recuperare a bunurilor contribuie, în acelaşi timp, la creşterea încrederii publicului în justiţie din această perspectivă fiind important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni,” a ţinut să precizeze Laura-Codruţa Kovesi. Ea mai arată că în plus, sumele confiscate nu pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, „un element care nu trebuie ignorat în această perioadă, în care toată lumea vorbeşte de criză”.
„Creşterea gradului de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni reprezintă o prioritate a DNA, fiind şi u obiectiv specific asumat de statul român prin strategia Naţională Anticorupţie 2012-2013 în cadrul măsurilor care vizează combaterea corupţiei prin măsuri adminsitrative şi penale,” a mai declarat Kovesi. Procurorul –şef a explicat că analizele Oficiului de Recuperae a Creanţelor din cadrul Ministerului justiţiei au indicat că în prezent organele fiscale reuşesc să recupereze un procent neînsemnat din sumele confiscate prin hotărâri definitive, una din cauze fiin aceea de a identifica bunurile aparţinând persoanele condamnate atunci când nu s-au dispus măsuri asiguratorii pe parcursul procesului penal.
107.365.000 de euro, confiscaţi
„În condiţiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regăsesc în cauze instrumentate de DNA (în cursul anului 2012 instanţele judecătoreşti au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în valoare d